Spike & Co.

Direktlänk till inlägg 9 oktober 2012

Harmoni eller vapenvila? #1

Av Marie - 9 oktober 2012 08:15

Jag har hunnit med några olika sorters konstellationer av marsvin sedan vi fick in våra första killar i famljen. Dumle var drygt ett år gammal och väldigt rädd och Kola var en trygg och erfaren herre på nästan tre år. Så här i efterhand har jag förstått att det i de flesta fall är en ganska ultimat kombination åldersmässigt, och visst var det bra att Kola var lugn med stort tålamod när Dumle kom in i "slyngelåldern" och var lite allmänt pestig av hormonstormarna som levde rövare i hans lilla kropp. De kompletterade varandra bra och var ett väldigt harmoniskt par som gav en underbar upplevelse till oss tvåbeningar som fick ta del av detta.


Dumle & Kola - Väldigt harmoniskt   


När sedan Dumle oväntat dog under en operation så ville vi såklart skaffa en ny god vän till Kola som var synbart deppig över att vara ensam och mest satt och tryckte i hölådan. Vår ursprungsplan för om någon av våra killar skulle bli ensam vara att kastrera och skaffa fruar, men med ett sövningsrelat dödsfall så nära inpå var vi inte så sugna på ännu en sövning så snart igen.


Nu kom den första Eragonsgrisen in i våra liv. Cayenne var ca åtta månader och i absolut värsta åldern för att bli ihopsatt med en äldre kille, men jag var lite stressad av att se Kola ensam och ville försöka få ihop dem trots att Irene inte gav mig särskilt stora förhoppningar. Till en början såg det bra ut. Cayenne var väldigt rädd och sökte sig till den trygghet som fanns att få, det vill säga Kola.


Kola & Cayenne - Skenbart harmoniskt  


Efter ett par veckor hemma hos oss började Cayenne bli lite mindre rädd. De där tvåbeningarna förde mest positiva saker som mat med sig och stället de bodde på började kännas bekant. Vi tvåbeningar var glada, men Kola hade börjat sitta i hölådan och trycka igen. Konstigt tyckte vi.


Kola var så nöjd över att ha en kompis igen, men Cayenne hade andra planer för livet


Till sist såg jag ett tydligt bevis på att allt inte var så harmoniskt i marsvinsboendet som vi trodde. Kola hade blivit biten i läppen.


En av mina favoritbilder på Kola. Man kan se bitsåret plus att läppen är lite röd och svullen...    


Efter att Cayenne fått komma tillbaka till Eragons för att bli kastrerad och få fruar så började letandet efter en ny kompis. Det fanns en ensam kille i Kolas ålder som enligt ägaren med all säkerhet skulle passa som sällskapherre.


Arvid


Nu vet jag inte om det berodde på att Kola sände ut fel signaler efter sin dåliga erfarenhet med Cayenne eller om Arvid inte alls hade den personlighet som förra ägaren trodde, men det gick åt pipsvängen med dunder och brak redan första kvällen och Kolas läpp fick ännu mer stryk än med Cayenne...


Ser lugnt ut men visade sig snart bli en krigsskådeplats


Jag har ont nu


Nu kände jag att vi hade försökt tillräckligt för att jag skulle vara redo för att kastrera. Att sätta ihop med tjejer skulle ju vara problemfritt hade jag hört och jag hade genom Eragons fått information om en veterinär som kastrerade med lugnande och lokalbedövning istället för sövning och som på ett år inte förlorat en enda marsvinskille till skillnad mot var tionde vid traditionell kastrering med sövning.


Fortsättning följer...

 
 
Marsvinsliv

Marsvinsliv

9 oktober 2012 09:02

Ser fram mot fortsättningen!!

http://http:/marsvinsliv.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Tinna & Caviagänget

9 oktober 2012 09:23

Stackars lilla Kola och hans läpp :(...
Jättenyfiken på fortsättningen, hur kommer det att gå för Kola? Blir det några tjejer eller blir det fler hugg i läppen???

 
Ingen bild

Jennie

9 oktober 2012 09:26

Kul och intressant att höra!

 
Anna med Doris, Daisy, Hedvig och Bubbel

Anna med Doris, Daisy, Hedvig och Bubbel

9 oktober 2012 09:39

Intressant! Kan inte låta bli att tycka att Kola är riktigt söt på den sista bilden med det stora såret.

http://ietthornavvardagsrummet.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena R

9 oktober 2012 10:48

Väldigt nyttigt att läsa. Personkemi kallas det hos oss tvåbeningar :)
Stackars lilla Kola. Vad han fick stå ut med. <3

 
Camilla

Camilla

9 oktober 2012 11:49

Tjejer kan bitas i läppen också!, hälsar Molly, som har ett synligt bevis i form av ett ärr med svart (!) hårbeklädnad på den vita nosen.

Kul läsning. Förutom det där när de dör såklart...

http://kring.kringelkroken.se/blogg

 
marsvinsrumporna

marsvinsrumporna

9 oktober 2012 16:20

Roligt att läsa har ju följt rumporna i alla år.
Gorumpor hela flocken ♥

http://marsvinsrumporna.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marie - 31 oktober 2014 20:19


Idag har lilla Kira äntligen flyttat hem till oss! :-)   Jag tog Spike med mig i transporten för att hon skulle känna sig lite tryggare på resan, sedan blev det vägning...   Stor...    ...och liten.    ...fotografering...   ...

Av Marie - 23 oktober 2014 23:04

Idag är Kira fyra veckor gammal och enligt Agria gammal nog att försäkras. Ett steg närmare flytt hem till oss!     Här är en bild från andra gången jag var och hälsade på lilla guldklimpen...     ...och här är en från tredje gången...

Av Marie - 26 september 2014 15:27

Hej. Jag heter Kira och är det senaste tillskottet till Spike & Co. Min mamma Freja kom in för omplacering på Eragons tillsammans med min pappa Simon.   Mamma Freja   Pappa Simon   Eftersom min pappa var okastrerad fick min mamma st...

Av Marie - 26 september 2014 00:00

Den här tjejen... ...kommer om sex veckor... ...bli gladare än ärtplättsglad... ...för då kommer den här tjejen... ...vara sex veckor gammal och få flytta hem till oss och bli en riktig bus- och sprallkompis. Det är efterlängtat! ...

Av Marie - 19 februari 2014 14:33


 

Presentation

Fråga mig

11 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards