Spike & Co.

Alla inlägg under januari 2009

Av Marie - 8 januari 2009 20:03

Killarna hade just ett tokryck i buren och sprang omkring och lekte tafatt. Jag vet att jag läst i någons blogg om att hennes marsvin liksom turades om att få fnatt. En står och tittar medans den andra skuttar, hoppar och springer ett varv, sen byter de.


Eftersom jag varit lite osäker på om Dumle, som är lite försiktigare, skulle ta sig upp på hyllan de har i buren för egen maskin, så la jag in en (för stunden livsfarlig) tegelsten som trappa. Nu efter nästan en vecka så använder de ofta tegelstenen till att stå med frambenen på som utkiksplats. Jag brukar sätta ner dem uppepå hyllan när jag stoppar in dem i buren för att få dem att vara där mer, plus att de inte tenderar att börja springa för att gömma sig så fort de kommit ner på botten då heller.


Det slog mig att jag kanske kunde passa på när Dumle ändå var så skuttig och försöka locka upp honom på hyllan. Jag delade en gurkskiva i åtta små bitar och radade upp dem. De kände lukten och började genast leta och tror ni inte att det var Dumle som med hjälp av tegelstenen var först uppe och började smaska i sig för glatta livet! Äntligen!!! :-)


Tegelstenen får vara kvar i buren även om han nog kan ta sig upp utan. Den blir ju som ett litet hopphinder när de springer runt på botten av buren också. Allt för motionen ni vet!


Jag skulle kanske lägga ut lite "tegelstenar" till mig själv här hemma i lägenheten. Vad tror ni om det? ;-)

Av Marie - 8 januari 2009 10:06

Allt är bara bra med Kola. Det såg helt normalt ut och veterinären tyckte att han var fin och i mycket bra kondition. Jag skulle hålla ett öga på kisseriet om det började lukta illa eller bli missfärgat eller om han verkar ha problem när han kissar. Jag har inte sett några tecken på något av detta.


Att han pep igår var nog mest en protest, för veterinären hon både kände och klämde på honom mer är vad jag skulle våga göra, och han sa ingenting alls.


Jag är ju nybörjare på det här med marsvin, men jag lär mig varje dag. Det kan faktiskt vara värt 380 kronor för att få veta att allt är OK tycker jag!

Av Marie - 7 januari 2009 00:15

Jag gjorde en hälsokoll på killarna idag. Kola har ju kissat på oss många gånger redan och jag har sett när han kissat på golvet att det varit ganska grumligt. När jag kollade vid analen så var han mycket kladdigare än Dumle och det gick inte att få bort med en våtservett så som det gick på kompisen plus att han pep till trots att jag var väldigt försiktig. Det luktade inte direkt hallon heller om man säger så.


Nu har jag fått reda på att det lätt fastnar spån på hanar som markerar mycket och Kola är en sådan, men jag tycker det är bäst att kolla upp så han inte har en infektion eller svamp eller något liknande. Hellre en gång för mycket än en gång för lite, så jag har fixat en tid i morgon bitti. Han kanske bara behöver badas lite oftare i underlivet. Vi får se.


Om han fortsätter ha problem med detta så är det ännu en anledning att fundera på att ha fleeceunderlag i buren...

Av Marie - 6 januari 2009 01:04

Jag är jättefascinerad av marsvinsrumpor! De påminner inte så lite om småbarn med blöja innanför byxorna ;-)


Dumle bara ääälskar sin höhög! Mycket av tiden är det bara tuggandet och eventuellt vickade hö som avslöjar var han befinner sig. Han är lite som en flodhäst som bara sticker upp ögonen och närborrarna ur höfloden.


Jag är lite frustrerad för jag kan inte för mitt liv hitta laddaren till kamerornas batterier, men vi hann plåta och föra över ett par (rump-)bilder innan kameran la näsan i vädret och la av helt och hållet.


1. Hej där uppe

2. Gullerumporna!

3. Våra marsvinsflodhästar i höfloden

4. Fining nummer ett...

5. ...och fining nummer två!

Av Marie - 5 januari 2009 09:10

Det har gått lite på sparlåga här hemma idag. Det är inte bra att lägga sig 01:20 när man skall upp 04:45!!!


A kände sig lite ruggig igår och idag stoltserar hon med feber den lilla älsklingen. När man har 38,9 är man inte så fräck.


Vi slappade och slöade fast jag fick installerat vår nya DVD-spelare med hårddisk. Barnen har lovat att bli bättre på att lägga sig på skoldagar nu när vi har möjlighet att spela in alla "livsviktiga" TV-program som börjar klockan 20. Hur det kommer att gå skall bli spännande att se! ;-)


Jag måste fixa bättre avspärrningar av köket! Jag har plywood över från hus/hyllabygget. Skall bar få hjäp att såga till det. Jag vill nog ha ett par stöd också så att skivorna inte kan välta över killarna. Jag tror nämligen inte att PLATTA marsvin mår så bra! :-S

Av Marie - 4 januari 2009 09:08

När jag skulle ge barnen varsitt äpple så kom det ett tjut av oanad styrka från buren. Jag riktigt ryckte till! Undrar om det var ett tiggarskrik eller vad det var? De är ju inte så pratiga ännu, men det kommer väl med tiden...

Av Marie - 3 januari 2009 13:37

Nu har jag varit och köpt både våg och toalåda. Kola väger 1095 g och Dumle har en matchvikt på 980 g. Jag måste skicka iväg ett mail till K för att höra efter vad de vägde sist hon vägde dem.


Toalådan hoppade de i och ur men alla pluttarna hamnade utanför. De lägger ärligt talat mest energi på att ta sig tillbaka till buren när de har golvtid så jag får fundera på en lösning så de kan ta sig i och ur buren på egen hand. När de kan välja frivilligt blir de kanske lite mer nyfikna på det som finns i resten av köket. Med matmutor kan man fixa det mesta har jag märkt! ;-)


Idag kom Kola på hur han skall klättra över gnagarstaketet vi köpt så där har ni en onödig investering. Det var inte bara en gång utan snarare 10-15 så det gäller att passa hela tiden!


Nu har jag skrubbat ren tegelstenen och lagt in den i buren. Den var väääldigt farlig i början skall ni veta! Efter cirka en och en halv timme avgjorde Kola att det var ofarligt nog att norpa åt sig en av gurkbitarna som låg på den. Däremot så hoppade han för egen maskin upp på hyllan och dammsög upp godbitarna som låg där. Jag hade ju tänkt att tegelstenen skulle fungera som ett trappsteg upp dit. Efter det har jag sett Kola uppe på hyllan vid två tillfällen bara för att undersöka om det finns något smaskens där igen.


Frågan är om tegelstenen är onödig även för Dumles del? Hoppet upp på hyllan är ju mer motion i sådana fall så då tar jag nog bort tegelstenen. Den stjäl lite väl mycket utrymme i buren om den inte behövs tycker jag. Dumle är ju lite försiktigare och tar lite längre tid på sig för att bli modig. Som det är nu så måste jag ju hålla "dammsugaren" ur buren om Dumle skall få någon chans att hitta godsaker på "hemska" ställen i sin egen takt.


Och så lite bilder:


  

Hur hamnade pluttarna där? Jag la mina utanför!


  

Hur länge skall vi sitta fängslade här?


  

Jag håller ögonen på henne kompis. Stick du!


  

Hasta la vista, Baby!!!


  

Jag då! Glöm inte mig!!!


  

Stjälkselleri är gott!







Av Marie - 2 januari 2009 13:40

Idag var det sista dagen med gästerna d.v.s marsvinen har inte fått så mycket uppmärksamhet. Fast jag brukar sätta mig vid buren och prata lite med dem då och då och ibland har jag även med mig någon godsak. Detta i kombination med att jag inte lyfter upp dem varje gång jag tar kontakt (som barnen tenderar att göra) har lett till att Kola nu kommer fram och nosar när jag sätter mig. "Har hon något gott med sig den här gången?" verkar han tänka.


Jag brukar kika lite i munnen och på tassarna de gånger jag lyfter upp dem bara för att förbereda inför första kloklippningen. Den lär väl infalla vilken dag som helst nu. Det är lite pirrigt första gången jag skall göra det själv måste jag erkänna. Min enda kloklippningserfarenhet är när vi var hos veterinären med vårt passningsmarsvin som hade fått ohyra. Då passade vi på att få hjälp med det.


Mina föräldrar kom hem från landet idag och de hade med sig ett par gamla tegelstenar som bara skall skuras och sedan sättas in i buren. Det skall bli spännande att se om de börjar använda hyllan nu när de får "ta-sig-upp-hjälp".

Presentation

Fråga mig

11 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards